
مرورگر گوگل کروم ده ساله شد
از زمانی که یکی از پرسرعتترین مرورگرهای دنیا پا به عرصه وجود گذاشت، حدود ده سال سپری شده است و در این یک دهه تغییرات فراوانی را در آن شاهد بودهایم که تا حدود زیادی خوشایند بودهاند. با فارنت همراه باشید…
گوگل در ابتدا ده سال پیش در چنین روزی مرورگر کروم را منتشر کرد. مرورگر کروم با عنوان “برداشتی جدید در مرورگر”، طی یک کمیک تحت وب از سوی گوگل معرفی شد تا اولین مرورگر وب شرکت لقب گیرد. این مرورگر ابتدا تنها به صورت یک نرمافزار آزمایشی برای ویندوز منتشر شد و بعدها در سال 2009 برای دو سیستمعامل لینوکس و مک هم عرضه شد. کروم زمانی روانه بازار شد که سازندگان و کاربران اینترنت به صورت کامل از اینترنت اکسپلورر ناامید شده بودند و مرورگر فایرفاکس هم در حال به دست گرفتن بخش بزرگی از بازار بود.
گوگل از یک سری اجزای موتور وبکیت اپل و همچنین موزیلا فایرفاکس بهره گرفت تا مرورگر کروم متولد شود و تمامی سورسکدهای کروم را در قالب پروژه کرومیوم در دسترس عموم قرار داد. کروم روی استانداردهای وب متمرکز شد و به اصول HTML5 پایبند بود. مرورگر گوگل حتی تستهای Acid1 و Acid2 را هم درست در زمان انتشار با موفقیت پشت سر گذاشت. این قضیه یک اتفاق ویژه برای گوگل بود زمانی که مایکروسافت با مرورگر اینترنت اکسپلورر در تلاش برای رعایت استانداردهای وب بود.
یکی دیگر از بخشهای جذاب این مرورگر در هنگام انتشار ایده سندباکس کردن هر کدام از تبهای مرورگر بود تا در صورتی که یکی از آنها کرش میکرد سایر تبها از این قضیه جان سالم به در ببرند. این قضیه در کل سبب افزایش ثبات و سرعت کروم شد و در کنار آن موتور وی8 جاوا اسکریپت گوگل قرار داشت که شرکت پیوسته در حال تلاش برای امتحان آن و ارتقا سطح وب بود.
پس از گذشت یک دهه، اکنون مرورگر کروم بیشترین سهم از نحوه ورود کاربران به دنیای مرور اینترنت را در اختیار دارد. این مرورگر حدود 60 درصد از سهم بازار مرورگرها روی دسکتاپ را در دست گرفته و مهندسین گوگل سهیم در این حوزه، هر بار با بروزرسانی آن سعی در اضافه کردن ویژگیهای جدید هستند تا استانداردهای جدیدی برای مرور وب وضع کنند. کروم به آهستگی در حال تبدیل به چیزی فراتر از یک مرورگر ساده بوده و حتی میتوانید آن را در رده یک پلتفرم قرار دهید که در تلاش برای رقابت با سایر پلتفرمها مانند iOS، ویندوز، مک، لینوکس و اندروید است.
خانواده کروم اکنون میزبان سیستمعامل کروم بوده که سیستمعاملی سبک از سوی گوگل برای لپتاپ و تبلتها است. با وجود اینکه شاید به صورت کامل برای استفاده روی تبلتها آماده نباشد، گوگل در حال انتقال اپلیکیشنهای اندروید به این سیستمعامل است تا راحتی هر چه بیشتری را برای کاربران کرومبوکها و تبلتها به ارمغان بیاورد. حتی اپهای تکاملیافته لینوکس هم در آیندهای نزدیک راه خود را به سیستمعامل کروم پیدا خواهند کرد و البته گوگل در حال تلاش جهت ارتقا سطح کیفی اپلیکیشنهای تحت وب است. این مرورگر طی سالهای گذشته تغییر آنچنانی را در ظاهر به خود ندیده است اما یک طراحی جذاب متریال طی ماه جاری وارد فاز اجرایی خود شده است.
آینده کروم اکنون بیشتر مانند یک پلتفرم دیده میشود تا مرورگری محبوب که از ابتدا تنها قرار بود به آن تبدیل شود. نگرانیهایی وجود دارد که کروم به دلیل محبوبیت بالای خود در بین توسعهدهندگان وب در مسیر خود برای تبدیل به اینترنت اکسپلورر 6 بعدی قرار گرفته است. با وجود تلاش مهندسین گوگل برای انتقال جدیدترین ویژگیها و قابلیتها به مرورگر کروم، سایر سازندگان مرورگرها باید به فکر خلاقیتهای جدید باشند تا از قافله عقب نمانند. این حس وجود دارد که Chrome واقعا بیش از یک دهه با ما بوده است و اگر مرورگرها طی ده سال به یک پلتفرم تبدیل میشوند پس باید در یک دهه آینده چه انتظاری از آنها داشته باشیم؟